vetplanten

Vetplanten Verzorging Tips & Ideeën voor Thuis

door

in

Heb je wel eens stilgestaan bij de schoonheid van groenblijvende planten thuis? Ze zijn niet alleen mooi, maar brengen ook rust. Vandaag kijken we naar vetplanten. Deze droogtebestendige vrienden zijn ideaal voor binnen. Ze zijn makkelijk te verzorgen en passen overal, ongeacht je ervaring met planten.

Vetplanten slaan water op in hun blad. Ze overleven zo makkelijk droge periodes. Dit maakt ze perfect voor wie weinig tijd heeft. Ze blijven mooi groen met weinig zorg. Plus, ze zijn betaalbaar en makkelijk te vermeerderen. Samen kijken we hoe we ons huis groener en mooier kunnen maken.

Hoofdpunten

 • Vetplanten zijn ideaal voor droge plekken.
 • Ze doen het goed binnen, als je een paar dingen in de gaten houdt.
 • Te veel water is slecht. Dit kan de planten schaden.
 • Kies cactuspotgrond voor goede drainage en gezonde planten.
 • Bekende soorten zijn Aloë Vera, Echeveria, Sansevieria, en Haworthia.

Wat zijn vetplanten?

Vetplanten zijn planten die water bewaren in hun delen. Dit maakt ze sterk in droge plekken zoals woestijnen. Ze zijn ook geschikt voor in huis in Nederland. Ze behoeven de juiste condities. Cactussen zijn bekende vetplanten, maar er zijn veel meer soorten.

Korte introductie over vetplanten

Vetplanten zijn makkelijk te verzorgen. Ze zijn er in veel vormen en groottes. Ze komen uit droge gebieden. Hierdoor kunnen ze goed tegen zon en warmte. Soorten zoals de Pilea, Agave, en Pepermonia zien er bijzonder uit. Hun dikke bladeren slaan water op, wat handig is tijdens droge periodes.

Verschillende soorten vetplanten

Er zijn veel verschillende vetplanten. Van kleine plantjes tot grote Agaves. Elk heeft zijn eigen bijzonderheden. Echeveria komt bijvoorbeeld uit Centraal-Amerika. En de familie van Euphorbia kent meer dan 2000 soorten. Van bodembedekkers tot grote bomen. Dankzij deze diversiteit vind je altijd een die bij je past.

Type Vetplant Kenmerken
Agave Lange bladeren met stekels, afkomstig uit Mexico
Echeveria Opvallende vorm en kleur, afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika
Kalanchoë Breed geslacht met ongeveer 200 soorten
Euphorbia Meer dan 2000 soorten, variërend van bodembedekkers tot bomen

Belang van voldoende licht

Voor onze vetplanten is genoeg lichtbehoefte krijgen heel belangrijk. Ze groeien het best met veel licht. Je kunt ze het beste dicht bij een licht raam of in een serre zetten.

Niet alle vetplanten hebben evenveel licht nodig. Sommigen houden van veel zon, anderen hebben liever wat schaduw. Het is goed om te weten wat jouw vetplant nodig heeft.

Om een mooie indoor jungle te maken, moet je zien hoe licht valt in je huis. Zo vind je de perfecte plek voor elke plant.

 1. Zet planten dichtbij ramen op het zuiden of westen voor veel licht.
 2. Planten die minder zon willen, zoals Haworthia, plaats je verder van het raam.
 3. Als het nodig is, gebruik dan groeilampen voor donkere plekken.

Door deze tips te volgen, zorg je goed voor de lichtbehoefte van je vetplanten. Zo groeien ze goed en blijven ze gezond.

Water geven aan vetplanten

Goed water geven aan vetplanten is belangrijk. We moeten letten op de seizoenen, want in verschillende tijden van het jaar hebben ze meer of minder water nodig. Zo zorgen we voor gezonde, bloeiende vetplanten.

Frequentie van water geven

In lente en zomer hebben vetplanten meestal wekelijks water nodig. Laat de grond uitdrogen voor je opnieuw water geeft. Te veel water is schadelijk, dus geef liever te weinig dan te veel.

Water geven in verschillende seizoenen

In herfst en winter moeten vetplanten ongeveer eens per maand water krijgen. Sommige cactussen hebben van november tot maart geen water nodig. Ze kunnen buiten in de zomer, maar beginnen in de schaduw. Let op dat planten als de Kerstcactus het hele jaar door vochtig moeten blijven.

Zorg dat het water de wortels bereikt. Dompel de pot van de plant in water zodat het goed vocht opneemt. De meeste planten zijn blij met een wekelijkse dompelbeurt als de grond droog is. Verander de watergift als je planten verwelken of gele bladeren krijgen.

De beste potgrond voor vetplanten

Het juiste gebruik van potgrond is essentieel voor het succesvol laten groeien van vetplanten. Cactussen en andere vetplanten hebben goed doorlatende cactusgrond nodig. Dit helpt wortelrot te voorkomen en bevordert sterke wortelgroei.

De Pokon Cactus Potgrond is perfect voor cactussen en succulenten. Deze potgrond bestaat uit tuinturf, turfstrooisel, houtvezel, groencompost, zand, kalk en meststoffen. Het levert 60 dagen voeding door de speciale NPK-voedingsstoffsamenstelling van 14-16-18. Deze grond is in zakken van 5 liter verkrijgbaar en voldoet aan de strikte RHP-normen.

potgrond

De Cactus & Vetplant mix is ideaal voor Aloe, Sansevieria, Euphorbia en Ceropegia. Het biedt minstens 180 dagen voeding en droogt snel. Er zijn meerdere groottes beschikbaar en het is in meerdere landen te koop. Dit product komt van Peter, die 10% zicht heeft en 16 mixen heeft uigevonden.

Hieronder kunt u de verschillen zien tussen Pokon Cactus Potgrond en Cactus & Vetplant mix:

Product Voedingstijd Prijs Grootten Samenstelling Geschikt voor
Pokon Cactus Potgrond 60 dagen €6,49 (5L) 5L Tuinturf, turfstrooisel, houtvezel, groencompost, zand, kalk, meststoffen (NPK 14-16-18) Cactussen en succulenten
Cactus & Vetplant mix Minstens 180 dagen €11,99 5L, 10L, 15L Droog uitgesproken mix Aloe, Sansevieria, Euphorbia, Ceropegia, Cactussen, Vetplanten

Kiezen voor de juiste cactusgrond verhoogt de gezondheid en levensduur van uw vetplanten aanzienlijk. Beide opties zijn uitstekend om uw planten te laten groeien.

Het verpotten van vetplanten

Verpotten is heel belangrijk voor de groei en gezondheid van vetplanten. Ze hebben nieuwe aarde nodig als de pot te klein wordt. Ook is een pot met drainagegaten nodig om te voorkomen dat ze waterlog raken.

Wanneer verpotten nodig is

Als de vetplant er niet gezond uitziet, moet je actie ondernemen. Wanneer de aarde snel uitdroogt of wortels uit de pot komen, is het tijd. Slechte groei is ook een teken dat de plant verpot moet worden.

Stappenplan voor het verpotten

 1. Verzamel benodigdheden: Je hebt een nieuwe pot, cactusgrond en een schop nodig.
 2. Haal de plant uit de oude pot: Wees voorzichtig om de wortels niet te beschadigen. Haal overtollige aarde weg.
 3. Onderzoek het wortelstelsel: Snij dode of beschadigde wortels weg met schone schaar.
 4. Vul de nieuwe pot: Doe eerst een beetje aarde in de pot. Zet de plant er dan in en vul aan met meer aarde.
 5. Druk lichtjes aan: Geef water en zorg dat het weg kan door de drainagegaten.

De Fejka Kunstmatige potplant met pot voor €11,39 is onze favoriet. Dit is een mooie en betaalbare keuze. Mini-kunstplanten in witte potten krijgen veelal positieve beoordelingen, gemiddeld 4,8 van 5 sterren.

Meer informatie over verpotten is hier te vinden

Vetplanten kopen: Wat moet je weten?

Het kopen van vetplanten is zowel leuk als bevredigend. Dit geldt vooral als je de juiste tips kent. Of je nu een beginner of een ervaren verzamelaar bent, goede informatie helpt je.

Waar op te letten bij de aankoop

Het is handig te weten of de plant binnen of buiten moet. Bijvoorbeeld, hoe goed de plant tegen vorst kan. Sommige vetplanten staan ’s zomers graag buiten maar moeten ’s winters binnen blijven.

Kijk ook naar wat andere klanten vinden. De Ouddy Daily vetplant wordt bijvoorbeeld goed beoordeeld met 4,2 van de 5 sterren.

vetplanten kopen

Online versus fysieke winkels

Kiezen tussen online shoppen of naar de winkel gaan hangt af van wat je fijn vindt. Online vind je vaak een groot aanbod en gedetailleerde beschrijvingen. Bij Ouddy Daily vind je bijvoorbeeld uiteenlopende prijzen.

In fysieke winkels kun je de plant zelf zien. Zo weet je of hij gezond is en aan jouw eisen voldoet. Deskundige medewerkers kunnen je daar ook direct advies geven.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen

Vetplanten en cactussen zijn vaak heel sterk. Ze hebben niet snel last van ziektes. Maar soms komen problemen toch voor. We kijken naar veelvoorkomende ziekten en de oplossingen.

Hoe wolluizen te bestrijden

Wolluis is een vaak voorkomend probleem bij vetplanten. Deze pluizige insecten kleven aan planten en richten schade aan. Gelukkig kunnen we wolluis effectief aanpakken.

 1. Verwijder de luizen voorzichtig met een wattenstaafje gedoopt in alcohol.
 2. Zet de plant een paar dagen buiten. Frisse lucht helpt tegen wolluis.
 3. Een krachtige waterstraal kan helpen bij wolluis of schimmels. Laat de plant daarna goed drogen.

Vetplanten kunnen ook door andere oorzaken slap worden. Meestal door onvoldoende zonlicht of water. Een speciale, vloeibare meststof voor deze planten kan helpen bij kleurverlies.

Veel voorkomende problemen en hun oorzaken

Problemen Oorzaken
Slappe bladeren Gebrek aan zonlicht, te weinig water
Gele bladeren, bruine wortels Overbewatering
Bladverlies Milieuveranderingen, zoals temperatuurfluctuaties
Bruine bladpunten Onregelmatig water geven, lage luchtvochtigheid

Het is goed om de vochtigheid van de aarde te checken. Zo weet je of je plant te veel of te weinig water krijgt. Soms moet je de plant verpotten. Er zijn veel hulpmiddelen en accessoires hiervoor beschikbaar. Denk aan 17 kamerplantsoorten, 22 vetplanten en cactussen, en 120 accessoires.

Vetplanten buiten verzorgen

Vetplanten zijn geweldig voor in de tuin door hun leuke dikke bladeren. Ze hebben weinig verzorging nodig, wat perfect is voor mensen die niet veel met planten bezig zijn. Je hoeft ze meestal maar één keer per drie of vier weken water te geven. Er zijn veel soorten, zoals Aloë Vera, Sedum en Echeveria, om een mooie tuin te maken.

Sommige vetplanten, zoals Muurpeper (Sedum), doen het goed in Nederlandse tuinen. Ze hebben maar weinig zorg nodig omdat ze droogte goed aankunnen. Sempervivum staat graag droog en heeft goede afwatering nodig om buiten te overleven.

Bescherming tegen de vorst is belangrijk voor vetplanten. Ze komen vaak uit warme gebieden en houden niet van kou. Gebruik aardewerken potten zodat de wortels kunnen ademen. Cactuspotgrond helpt ook voor hun groei omdat het goed water doorlaat en luchtig is.

Wees creatief met vetplanten in de tuin. Gebruik verschillende potten of maak een mini-tuin. Door ze te mengen met andere planten krijg je een mooie buitenruimte. Pas op voor slakken en zorg dat de planten langzaam wennen aan de zon. Zo voorkom je zonnebrand. Veel plezier met het verzorgen van je vetplanten buiten!

FAQ

Wat zijn vetplanten?

Vetplanten zijn uniek omdat ze vocht bewaren in stengels of bladeren. Zo overleven ze in droge gebieden zoals woestijnen. Ze komen in veel types en maten, super voor elk huis of budget.

Wat zijn de verschillende soorten vetplanten?

Er zijn veel soorten, inclusief succulenten en sommige cactussen. Je vindt planten voor woestijnen tot rotsen. Ze groeien zowel binnen als buiten.

Hoeveel licht hebben vetplanten nodig?

Vetplanten houden van veel licht. Het beste is dicht bij een helder raam of in een serre. Zet sommige vetplanten juist niet in volle zon.

Hoe vaak moet ik mijn vetplanten water geven?

Water geef je best als de aarde droog is. In de lente en zomer meestal wekelijks. Maar, minder in de herfst en winter.

Welke potgrond is het beste voor vetplanten?

Kies voor doorlatende grond. Een mix met zand en steentjes, zoals cactusgrond, is perfect. Dit helpt tegen wortelrot en zorgt voor sterke wortels.

Wanneer moet ik mijn vetplanten verpotten?

Verpot ze als de potgrond uitgeput is of de wortels geen ruimte meer hebben. Gebruik altijd potten met gaatjes onderin.

Waar moet ik op letten bij het kopen van vetplanten?

Kijk of de planten voor binnen of buiten zijn. Dit is belangrijk vanwege vorst. Sommige overleven zomers buiten, maar hebben ’s winters bescherming nodig.

Hoe bestrijd ik wolluizen op mijn vetplanten?

Haal wolluizen weg met een natte wattenstaaf in alcohol. Check vaak om ze snel te vangen.

Kunnen vetplanten buiten overleven?

Ja, zeker de winterharde zoals huislook. Laat ze vergrootjesoken aan de zon. En bescherm ze tegen slakken en andere dieren.

Bron Links


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *