vetplanten met bloemen

Kleurrijke Vetplanten met Bloemen voor Uw Tuin

door

in

Stel je een tuin voor vol met kleurrijke vetplanten. Ze bloeien prachtig en vragen weinig onderhoud. Zo werd tuinieren mijn passie, beginnend met een jadeplant. Deze kleine, opvallende plant is perfect voor ons klimaat. Hiermee begon mijn avontuur met vetplanten.

Weelderige daken bedekt met Sempervivum en dieppaarse Hylotelephium telephium ‘Purple Emperor’ brengen leven in elke tuin. Ze bieden schoonheid en eenvoud. Zo maakt elke ruimte een indrukwekkende transformatie door.

Belangrijke Inzichten

 • Bloeiende vetplanten kopen brengt kleur en eenvoud in uw tuin.
 • Vetplanten zoals de Crassula ovata en Sempervivum zijn winterhard en onderhouden makkelijk.
 • Deze planten vereisen minder water en zijn daardoor ideaal voor droge klimaten.
 • Vetplanten kunnen zowel in de schaduw als in de zon geplanteerd worden.
 • Sedum, aloë soorten en sempervivum zijn populaire keuzes voor de Nederlandse tuinen.

Wat zijn vetplanten met bloemen?

Vetplanten, of succulenten, slaan vocht op in hun dikke bladeren of stengels. Ze doen het goed in droge omgevingen.

Definitie en kenmerken van vetplanten

Vetplanten hebben verschillende bladvormen. Sommige zijn wasachtig, andere harig of stekelig. Zo heeft elke plant zijn eigen speciale uitstraling. Met producten zoals Kunstmatige Vetplanten van TRUBUY, voor €16,99 per vier, haal je gemakkelijk hun schoonheid in huis, zonder zorgen over onderhoud.

Waarom bloeiende vetplanten kiezen voor uw tuin?

Veel mensen houden van bloeiende vetplanten vanwege hun lange bloeiperiode. Ze hebben weinig water nodig. Ze groeien goed binnen en buiten. Bekende producten zijn YHmall’s 4 kunstplanten voor €13,99 en Ouddy Daily’s 6 kunstvetplanten voor €17,89. Kiezen voor deze planten biedt schoonheid en gemak voor elke tuin.

Merk Prijs Aantal items
TRUBUY 4 Stuks Nep Vetplanten €16,99 4
Augshy Kunstvetplanten €22,04 16
JonesHouseDeco Set van 3 Ronde Muur Plantenbak €31,99 3

Deze producten krijgen 4,2 op 5 sterren op Amazon. Ze staan ook hoog (#44) in de lijst voor kunstplanten. Vetplanten met bloemen zijn perfect voor wie mooi wil, zonder veel moeite.

De populairste bloeiende vetplanten

Vetplanten zijn mooi en handig. Ze hebben unieke bladeren en kleurrijke bloemen. Veel mensen vinden bepaalde soorten met bloemen leuk. Dit komt door hun speciale kenmerken en omdat ze makkelijk te verzorgen zijn.

Crassula ovata (Jadeplant)

De Crassula ovata is populair. Deze wordt ook Jadeplant of geldboom genoemd. Hij heeft stevige, mooie bladeren. Na ongeveer tien jaar krijgt hij mooie witte of roze bloemen. Deze maken de plant een prachtig gezicht, zowel binnen als buiten.

Hylotelephium telephium ‘Purple Emperor’

De Hylotelephium ‘Purple Emperor’ valt goed op. Hij heeft dieppaarse bladeren en lichtroze bloemen. Deze bloemen komen in de nazomer. Ze zijn niet alleen mooi, maar lokken ook vlinders. Zo wordt je tuin een plek vol leven.

Schlumbergera truncata (Kerstcactus)

De Schlumbergera truncata blinkt uit in de winter. Deze Kerstcactus heeft schitterende bloemen. Met rood, wit, roze of paars brengen ze kleur in je huis. Deze plant is geliefd omdat hij niet veel zorg nodig heeft. Toch blijft hij mooi bloeien.

Sedum: De veelzijdige bloeiende vetplant

Met meer dan 400 soorten is het geslacht Sedum heel divers. Deze vetplanten, met hun kleurrijke bloemen, groeien wereldwijd. Ze zijn o.a. te vinden in Europa, Azië, Afrika en Noord-Amerika. Hun vlezige bladeren slaan water op. Daardoor kunnen ze goed tegen droogte en lastige weersomstandigheden.

Soorten en kleuren van Sedum

Er zijn veel soorten en kleuren Sedum. Ze zijn perfect voor een kleurrijke tuin. Je hebt kleine soorten zoals Muurpeper en grotere zoals Roze Hemelsleutel. Ze bloeien met stervormige bloemen. Die bloemen trekken bijen en andere bestuivers aan. Dat is goed voor de biodiversiteit.

Sedum als dakbedekking

Sedumplanten zijn ideaal voor groene daken. Ze vragen weinig onderhoud. Bovendien verbeteren ze de luchtkwaliteit en helpen bij waterbeheer. Ze kunnen goed omgaan met regenwater en temperatuurextremen. Zo zijn Sedumplanten een groene keuze voor stad en platteland.

Sedum in de tuin: verzorgingstips

Verzorgen van Sedum is makkelijk. Ze hebben per dag minimaal 6 uur zonlicht nodig. Ook is een goed doorlatende grond belangrijk. Dit voorkomt wortelrot. Geef regelmatig water, maar pas op met te veel. Een beetje vloeibare meststof is soms nodig. Dit houdt ze gezond.

Snoeien van Sedum is bijna niet nodig. Verwijder alleen dode of beschadigde delen. Sedumplanten zien er niet alleen mooi uit, ze zijn ook goed voor de lucht. Ze nemen CO2 op en geven zuurstof af. Hun veelzijdigheid en duurzaamheid maken ze een perfecte keuze voor elk tuinontwerp. Of je nu een groen dak wilt of je tuin mooier wilt maken.

Aloë: Meer dan een geneeskrachtige plant

Aloë vera is meer dan zomaar een plant. Het staat bekend om healing eigenschappen en mooie bloemen. Deze maken elke tuin mooier. Belangrijk is om goed voor Aloë te zorgen. Let vooral op de bloei, waar je hem plaatst en of hij winterhard is.

verzorging van Aloë

Aloë soorten en hun bloemen

Er zijn veel soorten Aloë, elk met mooie bloemen. Deze variëren in kleur, van oranje en rood tot geel. Het is ook goed te weten dat niet alle Aloë’s vaak bloeien. Sommige bloeien elk jaar, andere minder vaak.

Beste plaats voor Aloë in de tuin

Voor Aloë is een plek met halfschaduw het beste. Hij houdt van zon, maar te veel kan de bladeren beschadigen. Aloë moet soms water krijgen, vooral als het droog is. Maar te veel water is niet goed, dat kan rot veroorzaken.

Aloë winterhard maken

In de winter moet Aloë beschermd worden. De beste temperatuur voor deze planten is tussen 10 en 15°C. In de rustperiode tijdens de winter heeft Aloë geen mest nodig. Overweeg om Aloë binnen te halen als het te koud wordt. Zo blijft hij gezond.

Seizoen Verzorging
Groeiseizoen (mei – augustus) Voedingsstoffen elke 6 tot 8 weken
Wintermaanden Geen bemesting, beschermende bedekking
Droge periodes Incidenteel water geven wanneer de grond opdroogt

Sempervivum: Een winterharde schoonheid

Sempervivum, ook bekend als ‘huislook’, is een winterharde vetplant. Het heeft weinig aarde nodig om goed te groeien. Deze plant is perfect voor in de tuin of in bloempotten.

Het doet het goed op zonnige plekken met goede afwatering. Met zijn unieke rozetvorm is Sempervivum charmant om te zien. Het is ook makkelijk in onderhoud, wat het stressvrij maakt.

Introductie tot Sempervivum

De Sempervivum wordt vaak ‘altijd levend’ genoemd. Het is een groenblijvende vetplant die perfect past in Nederlandse tuinen. Ze kunnen zelfs de koudste winters overleven zonder extra bescherming.

Door hun duurzaamheid zijn ze ideaal voor verschillende tuinontwerpen. Ze staan mooi in rotstuinen en zijn geschikt voor dakbedekking.

Verzorging en groei

Bij de Sempervivum verzorging zijn een paar dingen belangrijk. Ze houden van zon en goed doorlatende grond. Dit voorkomt rot bij de wortels.

Deze planten kunnen goed tegen droogte en hebben weinig water nodig. Haal dode bladeren weg voor het beste resultaat. Geef ze wat ruimte om uit te spreiden.

“De Sempervivum is een van de makkelijkste planten voor in je tuin. Door af en toe wat zorg lopen ze uit in een mooie verzameling rozetten. Het onderhoud van deze winterharde vetplanten is simpel”

 • Prijs van Dremisland Kunstmatige potplant: €16,99
 • Prijs van Afuly Rustieke Drijvende Plank: €25,99
 • Klantbeoordeling van Dremisland Kunstmatige potplant: 4.6 van 5 sterren (op basis van 305 beoordelingen)
 • Dremisland Kunstmatige potplant rangschikt #13,215 in Wonen & keuken en #53 in Decoratieve kunstplanten
 • Release datum van Dremisland Kunstmatige potplant: 6 juni 2022
 • Product afmetingen: 8 x 8 x 25 cm; 45.36 gram
Product Prijs Beoordeling Dimensie Rang
Dremisland Kunstmatige potplant €16,99 4.6 uit 5 8 x 8 x 25 cm #13,215 in Wonen & keuken
Afuly Rustieke Drijvende Plank €25,99 N.v.t. N.v.t. N.v.t.

Beginnende of ervaren tuiniers kunnen goed uit de voeten met Sempervivum. Deze winterharde vetplanten zijn mooi en makkelijk. Ze laten je tuin het hele jaar door schitteren met weinig moeite.

Voor tips over verzorging en groei van deze planten, volg onze blog.

Vetplanten met kleurrijke bloemen

Vetplanten zijn bijzonder vanwege hun sappige, dikke textuur. Ze zorgen voor opvallende kleuraccenten in je tuin, zeker als ze bloeien. Je vindt ze in zachte pasteltinten, zoals bij sommige Echeveria-soorten. Of in de markante ronde bloeiwijzen die je bij Aeonium-soorten ziet.

Deze planten zijn niet alleen mooi, maar ook makkelijk te verzorgen. Ze hebben minder water nodig dan andere bloeiende tuinplanten. Daardoor zijn ze ideaal voor droge of moeilijke plekken. Hier volgen enkele populaire soorten met hun unieke eigenschappen:

bloeiende vetplanten

Soort Kleur Bloemen Speciale Kenmerken
Hottentotvijg (Carpbrotus) Variërend afhankelijk van type Kleurvariatie door verschillende soorten
Kerstcactus (Schlumbergera truncata) Wit, Rood, Geel Bloeit voornamelijk rond kerst
Messem Pendulina Paarse bloemen met wit hartje Decoratieve toevoeging voor hangbakken
Kalanchoë blossfeldiana Rood, Oranje, Geel, Wit Veel kleurvariaties verkrijgbaar
Crassula Ovata Kleine witte bloemen met roze hartje Kleine ronde blaadjes en kan heel oud worden
Echeveria elegans Geel, Oranje, Rood, Roze Ontwikkelt bloemstelen in diverse kleuren
Huernia Bastervormige bloemen met zebra patroon Unieke stervormige bloemen
Aloë arborescens Rood tot oranje Kegvormige bloemen
Lithops Geel of Wit Bekend als “levende steen”
Adenium obesum Rood, Wit, Geel, Roze, Donkerpaars Bekend als de woestijnroos
Pachyphytum Neutrale kleuren buiten, felrood binnenin Ontwikkelt bloemstelen met opvallende bloemen
Sedum sieboldii mediovariegatum Geel Vlezige bladeren die rood kleuren buiten
Sedum spathulifolium Cape Blanco Geel Zilvergrijze bladeren, kleuren rood buiten
Sedum spathulifolium Purpureum Geel Donkergrijze bladeren, kleuren zeer rood buiten
Sempervivum tectorum Roze Ook bekend als Donderblad

Hoe kies je de juiste vetplanten voor jouw tuin?

Bij het kiezen van vetplanten is het slim naar het klimaat te kijken. Je moet ook nadenken over de bodem en hoeveel licht ze nodig hebben. Zo zorg je dat je vetplanten gelukkig en gezond blijven.

Klimaten en vetplanten

Vetplanten zijn geliefd, binnen en buiten, door hun dikke bladeren en zijn niet duur. Soorten zoals Agave en Yucca kunnen goed tegen hitte en kou. Maar let op: sommige moeten binnen blijven in de winter, om de vorst te vermijden.

Bodem- en lichtvereisten

De juiste bodem en genoeg zon zijn belangrijk voor vetplanten. Ze doen het goed in doorlatende aarde en in potten die vocht goed beheren. Cactusgrond is perfect hiervoor. Ook hebben ze veel zon nodig voor een goede groei.

Ze moeten op een warme plek staan, bij 20-25 graden. Vetplanten hebben niet veel water nodig. Eens in de drie tot vier weken is genoeg. Je kunt ze makkelijk vermeerderen met bladeren of stelen. Vetplanten staan leuk in verschillende potten of een mini-tuin binnenshuis.

De beste plaatsen in de tuin voor vetplanten met bloemen

De juiste plek voor vetplanten in je tuin kiezen is belangrijk. Het gaat om de behoeften van de planten. Zo zorgen we voor gezonde groei en mooie bloei. Of je nu zon of schaduw kiest, of planten in potten wilt, elk heeft zijn voordeel.

Zonnige plaatsen

Veel vetplanten houden van zon. Soorten zoals Aloë en Sempervivum doen het goed in de volle zon. Ze geven mooie bloemen in zulke plekken. Zo worden ze een prachtig, makkelijk deel van je tuin.

Schaduwrijke hoekjes

Sommige vetplanten kunnen in de schaduw. Neem de Kerstcactus, die doet het goed op donkere plekjes. Deze planten brengen licht naar schaduwrijke delen van je tuin. Ze zorgen voor een mooi contrast met zonnigere plekken.

Vetplanten in potten

Vetplanten in potten zijn heel flexibel. Je kunt ze verplaatsen om van de zon te genieten, elk seizoen weer. Zo maak je mooie arrangementen, binnen of buiten. Populaire opties zijn bijvoorbeeld de QIUKUN Nep Mini Vetplanten Kunstmatig in Keramische Potten, die €27.01 kosten.

Er zijn veel keuzes voor vetplanten in potten. We zien verschillende opties naast elkaar:

Product Prijs Beoordeling
QIUKUN Nep Mini Vetplanten Planten Kunstmatig in Zwart Moderne Menselijke Vormige Keramische Potten €27.01 4.5 uit 5 sterren
smiry Chenille Badmat €23.64 4.2 uit 5 sterren
Lions Handdoeken Familie Bale Set €23.49 4.4 uit 5 sterren
2 Stuks Kunstmatige Vetplanten €23.49 4.6 uit 5 sterren
Oairse Set van 3 kunstplanten in pot €23.49 4.5 uit 5 sterren

Vetplanten, in de tuin of in potten, bieden veel mogelijkheden. Kies plekken die passen bij elke plant, om hun schoonheid te laten zien.

Buiten vetplanten verzorgen in de winter

Het verzorgen van vetplanten in de winter vraagt om aandacht. We moeten kijken naar zowel winterharde als de meer kwetsbare soorten. Het is belangrijk ze gezond te houden, zelfs als het koud is.

Winterharde vetplanten

Winterharde soorten, zoals Sedum, hebben minder bescherming nodig. Deze vetplanten zijn goed tegen de kou bestand. De Nederlandse winter is meestal geen probleem voor hen.

Beschermende maatregelen

Maar sommige succulenten zijn niet winterhard. Zij hebben extra zorg nodig in de winter. Het aanbrengen van mulch beschermt de wortels tegen vorst. Breng deze planten naar binnen vóór de vorst begint.

Hou je vetplanten in de gaten en wees voorzichtig met ze. Let op tekenen van koude schade. Zo hou je ze gezond in de winter.

 1. Merk: Ouddy Daily
  • Producttype: Suculenta
  • Materiaal: Kunststof
  • Productafmetingen: 4,5 x 4,5 x 4,5 cm
Product Prijs
Ouddy Daily 6 stuks kunstmatige vetplanten €17,89
Betylifoy 3 stuks Kunst Hangplanten €24,99
Roqueen 4 Pack Kunstplanten €14,99
FEILANDUO 4 stuks decoratieve kunstplanten €18,99
OFFIDIX mini-plastic eucalyptusplanten €12,75
T4U decorate Bonsai-kunstplanten €19,54
YHmall 4 stuks kunstplanten voor buiten €13,99
TRUBUY 4 Stuks Nep Vetplanten €16,99

Vetplanten binnen halen in de winter helpt ze beschermen. Gebruik hiervoor de juiste strategieën en producten. Zo blijven ze mooi tot het voorjaar.

Conclusie

Kleurrijke vetplanten in uw tuin hebben veel voordelen. Er zijn meer dan 1500 variëteiten beschikbaar. Dit biedt voor elke tuinliefhebber wat wils. Populaire soorten zijn Aloë, Echeveria, Haworthia, en Crassula. Deze planten zijn mooi en makkelijk in onderhoud. Dit maakt ze perfect voor alle tuiniers.

Aloë Vera is beroemd door zijn 250 types. Het is erg geliefd als kamerplant. Gasteria en Sansevieria zijn ook populaire keuzes. Ze bieden mooie kleuren en vormen voor uw tuin. Deze planten doen het goed in Nederland. Ze zijn makkelijk te onderhouden en kunnen goed tegen droogte.

Echeveria en de “geldboom” Crassula brengen geluk en kleur. Echeveria agavoides heeft prachtige rode bladpunten. De Crassula heeft bladeren als munten. Aeonium en de Zebraplant voegen schoonheid toe. Ze hebben opvallende bloemen en patronen.

Vetplanten hebben weinig zorg nodig. Ze bieden een scala aan kleuren en vormen. Kies de juiste soorten voor uw tuin. Dan geniet u het hele jaar van een mooie tuin. Of u nu kiest voor een groendak of een kleurrijke tuin, bloeiende succulenten maken het verschil.

FAQ

Wat zijn vetplanten met bloemen?

Vetplanten met bloemen zijn planten die water opslaan in hun bladeren of stengels. Ze kunnen mooie, kleurrijke bloemen krijgen. Dit maakt ze een prachtige toevoeging aan elke tuin.

Waarom bloeiende vetplanten kiezen voor uw tuin?

Ze voegen kleur toe met hun bloemen en zijn makkelijk te onderhouden. Ze hebben weinig water nodig. Dit maakt ze perfect voor verschillende weersomstandigheden.

Wat zijn populaire soorten bloeiende vetplanten?

Populaire soorten zijn de Jadeplant, ‘Purple Emperor’, en de Kerstcactus. Ze worden gewaardeerd om hun mooie bloemen en hoe makkelijk ze zijn in onderhoud.

Hoe verzorg ik mijn vetplanten met bloemen?

Zorg dat de aarde goed water doorlaat. Water geven doe je af en toe. Ze hebben ook genoeg licht nodig. Sommige soorten hebben in de winter extra aandacht nodig.

Kan ik Sedum gebruiken als dakbedekking?

Ja, Sedum is perfect voor op het dak. Het is winterhard en vraagt weinig onderhoud. Het past goed in diverse omgevingen en maakt groendaken levendig en kleurrijk.

Wat zijn de beste plaatsen voor vetplanten in de tuin?

Dat hangt af van de soort. Aloë en Sempervivum houden van de zon. De Kerstcactus doet het goed in de schaduw. In potten kun je ze makkelijk verplaatsen.

Zijn vetplanten geschikt voor zowel binnen als buiten?

Vetplanten zijn flexibel en kunnen zowel in huis als in de tuin staan. Buiten moet je letten op de vorstbestendigheid. Binnen moet je de hoeveelheid licht en water goed regelen.

Hoe bescherm ik mijn vetplanten in de winter?

Winterharde soorten zoals Sedum hebben weinig extra bescherming nodig. Voor de minder winterharde planten kun je mulch gebruiken. Of haal ze binnen voor de vorst.

Wat zijn de voordelen van bloeiende vetplanten ten opzichte van andere tuinplanten?

Ze zijn bestand tegen droogte en hebben weinig verzorging nodig. Ze kunnen prachtige bloemen krijgen. Perfect voor zowel de beginnende als ervaren tuinier.

Bron Links


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *